Natuurlijk zijn er tips en trics om koude acquisitie leuker en makkelijker te maken. In onze trainingen oefenen we er veel mee en we zien telkens dat deelnemers betere resultaten boeken. Belangrijker is het inzicht of de mentaliteit van de drie dimensies van koude acquisitie; de zogenaamde 3D’s.
“Enthousiasme doet de grootste ijsberg smelten”.
Niemand kan een enthousiast persoon lang weerstaan. Enthousiasme is positieve energie die wil stromen. Enthousiaste mensen leven langer en zijn prettiger om mee om te gaan.
Waarom is de ene persoon enthousiaster dan de ander, en hoe kun je het opwekken?
Laten we deze vragen eens nader bekijken.
Waar komt het vandaan?
Mensen kijken door een filter naar de werkelijkheid en zien dus niet de werkelijkheid maar hun eigen perceptie ervan. Dit filter bestaat uit honderden factoren waar je deels mee geboren bent en die je tevens in de loop van je leven hebt opgebouwd. De bekende nature-nurture discussie. Prof.Suzanne C. Segerstrom, heeft tien jaar lang optimisme in al z’n facetten onderzocht en stelde vast dat deze karaktertrek slechts voor 25% genetisch is bepaald en dat we ons enthousiasme wel degelijk kunnen beïnvloeden.
Je neemt dus een gekleurde werkelijkheid waar. En die kleur is ‘roze’ of ‘grijs’, ofwel; het glas is half vol of half leeg. Kijken door een ‘witte’ bril bestaat helaas niet. Het menselijk onderbewuste is helaas niet in staat mensen, voorwerpen of situaties neutraal te beoordelen. Dat denken we wel. Dan zeggen mensen dingen als: ‘Ik ga er open in’. Die kleur bepaalt dus hoe we waarnemen. De positivo labelt alles al snel een beetje roze, voor de pessimist is een beetje grijs al snel donkergrijs.
Rationele Emotieve Therapie (RET) is een leer die gebaseerd is op dit principe. Ontwikkeld door de Duitse psycholoog Albert Ellis wordt de ABC-theorie gevolgd. We concluderen (C) iets vanuit een bepaald ‘belief’ (B) en nemen actie (A).
Als je ‘belief’ dus roze is kom je in een opwaartse spiraal terecht.
Hoe kun je enthousiasme nu opwekken?
Wat ik maar al te vaak meemaak, is dat het accountplan onder in de onderste la verdwijnt. En wanneer komt die weer tevoorschijn? Juist, ten tijde van de beoordelingsgesprekken. Achter de kwalitatieve doelstelling ‘maken van accountplan voor klant x’ komt een check in the box! Missie volbracht. Maar of de gestelde doelen voor klant x ook daadwerkelijk zijn behaald?
© 2019 Profacq.